Știai că persoanele juridice / angajatorii pot obține acum mai ușor decontarea sumelor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate?
Potrivit procedurii de transmitere a documentației, persoanele juridice / angajatorii, în vederea decontării sumelor de bani trebuie să transmită următoarele documente:
- Cerere de recuperare
- Centralizator concedii medicale
- Exemplarul 2 al concediului medical
(Contactează-ne aici ca să îți trimitem un model pentru documentele anterior menționate)
Indemnizaţiile de asigurări de sănătate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite, conform prevederilor Art. 69 din Ordinul nr.15/1.311/2018 (5) pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Termenul de 90 de zile se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează sumelor privind concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Nedepunerea în termen de 90 de zile de la respingerea cererii, însoțită de toate documentele justificative menţionate mai sus atrage după sine respingerea cererii ca tardiv formulată.
Conform art. IV alin (2) din OUG 74/2021 (4) termenul de remediere în cazul respingerii înregistrării este de 90 de zile de la data primirii rezoluției. Atragem atenția că sumele înscrise în cererile de restituire înregistrare înafara teremnului prevăzut la Art. IV alin (2) din OUG 74/2021 se resping definitiv la plată.
Care este termenul pentru transmiterea solicitării de recuperare?
Termenul pentru depunerea solicitării de recuperare sume concedii medicale din FNUASS este prevăzut la art. 40 alin (1) din OUG 158/2005, respectiv Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, cu respectarea prevederilor art. 36^1, în termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), art. 32 alin. (1), precum şi plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3) lit. a) şi b) erau în drept să le solicite”.
Care este termenul de decontare a sumelor din FNUASS?
Termenul pentru decontarea sumelor din FNUASS este prevăzut la art. 64 alin (7) din Ordinul 15/2018/1311/2017, respectiv „Casa de asigurări de sănătate va efectua plata sumelor aprobate, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie.”
Cine beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale?
Potrivit prevederilor legale, persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, au dreptul la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate dacă:
- Realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariaților, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- Realizează în România veniturile prevăzute anterior de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- Beneficiază de indemnizație de șomaj în condițiile legii.
CUM TE AJUTĂM?
Tu ne dai documentele necesare, iar noi ne ocupăm de tot ce e nevoie.
Ca să nu pierzi timp important pentru tine și business-ul tău, ne ocupăm de toată procedura INTEGRAL ONLINE.
Eviți greșelile.
Ai depus documente cu erori? Le îndreptăm pentru tine.
Recuperezi rapid banii fără să te chinui cu întreaga procedură.
Vrei să recuperezi concediile medicale fără multe bătăi de cap?
Contactează-ne și lasă-ne pe noi să te ajutăm!
Comments