top of page
Writer's pictureAvocat Ștefania Grigorie

Procedura divorțului prin acordul soților

În ceea ce privește divorțul, trebuie să știm că acesta poate avea loc:


· Prin acordul soților, la cererea ambilor soți acceptată de celălalt soț,

· Atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă,

· La cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani,

· La cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.


De asemenea, important de știut este și faptul că soții pot divorța atât pe cale administrativă / notarială, atunci când părțile se înțeleg asupra tuturor aspectelor divorțului, cât și pe cale judecătorească atunci când (foștii) soți nu se pot înțelege asupra tuturor aspectelor.


Spre deosebire de vechea reglementare, în prezent, divorțul prin acordul părților pe cale notarială este permis chiar și atunci când soții au copii minori.


Indiferent de procedura prin care se realizează divorțul consimțământul părților trebuie să fie liber și neviciat pentru desfacerea căsătoriei.


Divorțul pe cale administrativă – în fața ofițerului de stare civilă – este o manifestare a principiului simetriei și se poate realiza atunci când cei doi soți nu au copii minori și sunt de acord cu divorțul.


Spre deosebire de divorțul administrativ, divorțul pe cale notarială poate avea loc și atunci când există copii minori din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie, exercitarea autorității părintești, stabilirea locuinței minorului etc.



De asemenea, atunci când există acordul soților, aceștia pot divorța și pe cale judiciară, indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există copii minori rezultați din căsătorie.

Pentru ca instanța să se pronunțe în aceste condiții este necesar acordul soților doar pentru divorț nu și pentru cererile accesorii divorțului, întrucât asupra acestora va pronunța instanța de judecată în caz de neînțelegere.



Cererile accesorii divorțului sunt cele referitoare la:


- Numele pe care îl va purta fiecare soț după divorț.

- Exercitarea autorității părintești.

- Stabilirea locuinței copilului după divorț.

- Stabilirea contribuției fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

- Exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul.

- Lichidarea regimului matrimonial

- Pensia de întreținere între foștii soți.



Astfel, dacă nu vă înțelegeți asupra tuturor aspectelor anterior menționate, deși sunteți de acord cu


pronunțarea divorțului, va trebui să divorțați în fața instanței de judecată.


În această situație, pentru ca procedura să fie cât mai rapidă, dar și pentru a obține rezultatul dorit contactați-ne pentru a vă reprezenta cu succes interesele în fața instanței de judecată

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page