top of page

Prestația compensatorie în urma divorțului


Potrivit Codului Civil în cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care le solicită.


Astfel, prin prestația compensatorie se înțelege obiectul obligației soțului vinovat de destrămarea căsniciei de a plăti soțului inocent o suma de bani sau de a-i constitui un drept de uzufruct asupra unor bunuri, astfel încât să se evite un dezechilibru semnificativ de natură patrimonială care ar putea să fie cauzat de divorț, în condițiile de viață ale celui din urmă.


Pentru a se putea solicita prestația compensatorie trebuie îndeplinite câteva condiții:

  • Desfacerea căsătoriei trebuie să se realizeze din culpa exclusivă a soțului căruia i se solicită prestația compensatorie.


  • Căsătoria trebuie să fi durat cel puțin 20 de ani pentru ca prestația compensatorie să fie acordată.


  • Pentru acordarea prestației compensatorii trebuie să existe și un dezechilibru patrimonial semnificativ în condițiile de viață, pe care soțul nevinovat îl suferă ca urmare a desfacerii căsătoriei.


  • Soțul care pretinde prestația compensatorie să nu solicite de la soțul debitor și pensie de întreținere.

Prestația compensatorie se stabilește de către instanța de judecată prin raportare la starea financiară a soțului culpabil, cât și a celui inocent, dar și de orice alte elemente cum ar fi vârsta și starea de sănătate a soților, contribuția la creșterea copiilor minori pe care a avut-o și urmează să o aibă fiecare soț, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfășura o activitate producătoare de venituri și alte asemenea și poate fi stabilită în bani sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere (fie într-o cotă procentuală, fie în sumă fixă). De asemenea, prestația compensatorie poate fi stabilită și sub forma uzufructului, însă doar atunci când există cererea expresă a soțului nevinovat și doar în măsura în care acesta nu are un titlu de proprietate asupra bunului mobil / imobil.


În ceea ce privește cuantumul prestației compensatorii, acesta poate fi modificat de către instanța de judecată ca urmare a creșterii veniturilor creditorului / scăderea resurselor financiare ale debitorului.


Vrei sa afli dacă poți primi o prestație compensatorie în urma divorțului? Contactează-ne!


Comments


bottom of page