top of page

Divorțul din culpa unuia dintre soți


Unul dintre cele mai întâlnite motive de divorț este cel prevăzut de articolul 373 (1) litera b) din Codul Civil, respectiv divorțul ce are loc atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.


Spre deosebire de vechea reglementare, s-a reținut faptul că pentru stabilirea de către judecător a motivelor temeinice pentru divorț nu mai există criterii legale de apreciere cum ar fi durata căsătoriei și / sau existența copiilor minori.


În practică, s-a reținut că reprezintă motive temeinice pentru divorț:



  1. Refuzul nejustificat al unuia dintre soți de a locui împreună cu celălalt sau părăsirea nejustificată a locuinței comune.

  2. Infidelitatea unuia dintre soți.

  3. Atitudinea necorespunzătoare a unuia dintre soți care se manifestă prin acte de violență și alte asemenea manifestări.

  4. Existența unor nepotriviri de ordin fiziologic.

  5. Existența unei boli grave, incurabile ale soțului pârât ale cărei manifestări fac imposibilă conviețuirea și justifică refuzul soțului reclamant de a mai coabita.

  6. Rele purtări de ordin moral, concretizate în fapte de destrămare a vieții de familie.

  7. Dovada motivelor temeinice de divorț se va putea realiza cu orice mijloc de probă, fiind vorba de dovedirea situației de fapt, vă puteți susține cauza prin depunerea de înscrisuri, cu martori, probe video, chiar și cu interogatoriul pârâtului.


La solicitarea soțului reclamant și în urma administrării probatorului instanța de judecată va putea pronunța divorțul din culpa exclusivă a pârâtului sau divorțul din culpa ambilor soți.


Conform prevederilor legale în vigoare, instanța va pronunța divorțul din culpa soțului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.


În ceea ce privește divorțul din culpa ambilor soți, instanța de judecată poate pronunța divorțul în acest sens, atunci când din probatoriul administrat reiese faptul că amândoi sunt vinovați de destrămarea căsătoriei.


Dacă doriți să divorțați rapid, dar și pentru mai multe informații legate de procedura divorțului, contactați-ne!

Comments


bottom of page