top of page

Cum poți obține despăgubiri dacă nu ți-a fost eliberat un certificat de încadrare în grad de handic

Cauza Jivan contra României

Potrivit prevederilor legale, încadrarea într-un grad de handicap se realizează de către comisiile de evaluare prin intermediul unui certificat ce poate fi contestat în termen de 30 de zile, termen calculat de la momentul comunicării certificatului potrivit Legii contenciosului administrativ, aceste cereri fiind scutite de la plata taxei judiciare de timbru.


Astfel, în situația contestării certificatului de încadrare în grad de handicap, în momentul în care starea de sănătate a reclamantului este afectată grav și acesta necesită încadrarea într-un grad de handicap mai grav, instanțele de judecată sunt obligate să dispună anularea acestui certificat și obligarea pârâtei la emiterea unuia nou cu încadrarea în grad potrivită stării de sănătate a reclamantului.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit prin decizia definitivă din data de 08-05-2022 faptul că statul român trebuie să garanteze persoanelor cu handicap o protecție efectivă a drepturilor și la respectarea vieții private a reclamanților.


În cauza Jivan întrucât instanțele naționale nu au dispus anularea certificatului de încadrare în grad de handicap mediu și emiterea unui certificat de handicap grav cu însoțitor, așa cum s-ar fi impus având în vedere starea de sănătate a reclamantului, Curtea a obligat statul român să acorde despăgubiri în cuantum de 8.000 EUR pentru prejudiciul material și moral produs plus orice suma ce poate fi datorată cu titlu de impozit, dar și să ramburseze cheltuielile de judecată realizate de reclamant.


Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a instituit un mecanism de protecție a persoanelor cu handicap, bazat pe următoarele principii: respectarea drepturilor omului; nediscriminarea; egalitatea de șanse; solidaritatea socială; libertatea opțiunii, a controlului sau/și a deciziei asupra propriei vieți, a serviciilor și formelor de sprijin de care beneficiază; incluziunea socială; respectarea nevoilor specifice ale persoanelor cu handicap. Aceasta înființează, pentru fiecare județ, o comisie de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, care acționează sub autoritatea consiliului județean și, după caz, al consiliului local al sectorului municipiului București și este formată din doi medici, un psiholog, un membru al societății civile (reprezentant desemnat de organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în beneficiul persoanelor cu handicap) și un asistent social (art. 85).


Certificatul de încadrare în grad de handicap trebuie, așadar, să fie proporțional cu gravitatea afecțiunii persoanei încadrate în grad de handicap, iar, în cazul emiterii unui certificat necorespunzător instanțele de judecată au obligația de a dispune încadrarea reclamantului într-un grad de handicap proporțional cu starea acestuia de sănătate, fără a putea reține instanța de judecată nu are competența de a efectua o evaluare medicală, socială și psihologică a pacientului, această evaluare realizându-se exclusiv de către specialiștii în domeniu ...


Conform prevederilor legale, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat, grav, iar potrivit art. 35 din Lege, o persoană cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării socio – psihomedicale.


Așadar, dacă vă confruntați cu emiterea unei decizii de încadrare în grad de handicap neconformă stării de sănătate, contactați-ne pentru a vă ajuta!


Comments


bottom of page