Uzucapiunea reprezintă modul de dobândire al proprietății asupra unui bun prin posesie.
Potrivit noului Cod Civil, uzucapiunea este de două feluri: uzucapiunea tabulară și uzucapiunea extratabulară.
Uzucapiunea tabulară este definită ca reprezentând dreptul celui care a fost înscris fără cauză legitimă, în cartea funciară, de a deveni proprietar al bunului respectiv după trecerea unui termen de 5 ani, dacă posesia sa a fost neviciată.
Astfel pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui bun imobil în temeiul uzucapiunii tabulare trebuie îndeplinite cîâteva condiții:
- Înscrierea unui drept real în cartea funciară în absența unei cauze legitime.
- Posesia să fie utilă și de bună – credință.
- Posesia să aibă o durată de 5 ani.
În ceea ce privește prima condiție, absența cauzei legitime presupune că titlul în baza căruia s-a realizat înscrierea în cartea funciară nu îndeplinește condițiile de valabilitate prevăzute de lege: spre exemplu, situație des întâlnită în practică este aceea în care titlul de dobândire a dreptului real provine de la altcineva decât de la adevăratul proprietar.
O condiție la fel de importantă pentru dobândirea dreptului de proprietate este reprezentată de existența bunei - credințe la momentul înregistrării cererii de înscrire a dreptului real în cartea funciară și în momentul intrării în posesia bunului, fiind indiferent dacă ulterior acestui moment posesorul a devenit de rea-credință.
Principalul efect al uzucapiunii tabulare este acela de validare a cauzei nelegitime.
Un alt mod de dobândire al dreptului de proprietate, este reprezentat de uzucapiunea extratabulară. În ceea ce privește uzucapiunea extratabulară, aceasta intervine atunci când:
- Proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, și-a încetat existența
- A fost înscris în cartea funciară declarația de renunțare la proprietate
- Imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
Uzucapiunea extratabulară reprezintă modul de dobândire a dreptului de proprietate prin posedarea neîntreruptă a bunului timp de 10 ani și cu îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege.
Pentru a putea dobândi dreptul de proprietate prin intermediul uzucapiunii extratabulare trebuie ca:
- Posesia să fie utilă
- Să existe o posesie timp de 10 ani.
Astfel, dacă vă regăsiți într-una din sitruațiile anterior menționate în care posedați un imobil, dar nu aveți titlu de proprietate, contactați-ne pentru a vă ajuta!
Comments