Malpraxisul medical, așa cum este definit în literatura de specialitate, reprezintă eroarea profesională generatoare de pagube pacientului. Malpraxisul medical implică răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice.
În situația în care sunteți o victimă a malpraxisului sau o rudă a unei persoane decedate în urma unui act medical săvârșit defectuos / infecții nozocomiale vă puteți adresa fie Comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis conform art. 679 din Legea 95/2006 (1) La nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se constituie Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, (denumită în continuare Comisia) fie direct instanței de judecată sau parchetului.
Cum sesizăm Comisia?
Potrivit articolului 26 din Regulamentul din 2006 de organizare și funcționare a Comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis:
Persoanele menţionate la art. 25 înaintează comisiei o sesizare scrisă care trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, cel puţin următoarele date:
a) numele şi prenumele persoanei care face sesizarea;
b) calitatea persoanei care face sesizarea, în sensul prevăzut la art. 25;
c) numele şi prenumele persoanei care se consideră victima unui caz de malpraxis (dacă este diferită de persoana care face sesizarea);
d) numele şi prenumele autorului actului de malpraxis sesizat, săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament;
e) data efectuării actului de malpraxis sesizat;
f) descrierea faptei şi a împrejurărilor acesteia;
g) prejudiciul produs victimei actului de malpraxis sesizat.
Conform prevederilor legale, Comisia are rolul de a stabili prin decizie existența sau inexistența unui caz de malpraxis.
Important de știut este faptul că decizia Comisiei pote să fie contestată la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc actul de malpraxis în termen de 15 zile de la data comunicării.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că persoanele interesate pot sesiza Comisia cu un caz de malpraxis în termenul de prescripție de 3 ani.
Ce putem obține pentru clienții noștri în cazuri de malpraxis?
Analizând situația de fapt expusă de client și în funcție de ceea ce își dorește acesta, împreună putem obține:
Obligarea personalului medical / a unității medicale la plata de daune morale către pacient sau moștenitorii acestuia.
Atragerea răspunderii disciplinare a personalului medical (excluderea persoanelor implicate în actul de malpraxis din profesia de medic).
Atragerea răspunderii penale și obligarea personalului medical / unității medicale la plata de despăgubiri.
Așadar, dacă dumneavoastră sau cineva drag a fost victima unui caz de malpraxis, contactați-ne.
Comments