Potrivit prevederilor legale, malpraxisul medical reprezintă eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico – farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.
Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ și neglijența, imprudența sau cunoștințe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenție, diagnostic sau tratament.
Astfel, toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăruia.
În situația în care ați fost supus unui tratament medical și în urma acestuia sănătatea și siguranța dumneavoastră v-au fost puse în pericol, aveți posibilitatea atât de a formula o plângere penală împotriva cadrului medical în cauză, cât și puteți obține despăgubiri pe calea unei acțiuni promovate în instanța civilă.
Legea 46/2006 prevede faptul că dreptul pacientului la protecția sănătății reprezintă pilonul central al construcției juridice privind malpraxisul profesional medical.
Condițiile esențiale ale răspunderii civile medicale sunt:
1. Existența faptei ilicite – fapta de malpraxis constă în eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico – farmaceutic, generatoare de prejudicu asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.
2. Vinovăția profesionistului – personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ și neglijența, imprudența sau cunoștințe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenție, diagnostic sau tratament.
3. Prejudiciul produs – prin prejudiciu înțelegem rezultatul dăunător de natură materială sau morală ca o consecință a încălcării sau vătămării drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane.
4. Legătura de cauzalitate – legătura de cauzalitate trebuie să existe între fapta cu caracter ilicit și prejudiciul produs.
Odată îndeplinite aceste condiții, se naște dreptul persoanei prejudecate sau al moștenitorilor acesteia de a primi daune morale, instanța de judecată putând să acorde despăgubiri ascendenților, descendenților, fraților, surorilor și soțului pentru durerea încercată prin partea victimei, precum și oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existența unui astfel de prejudiciu.
De asemenea, solicitarea de acordare a despăgubirilor este conformă cu prevederile articolului 1349 C.Civ. conform căruia: “(1) orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune și să nu aducă atingere prin acțiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae / (2) cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare”
Dacă doriți să aflați mai multe despre drepturile dumneavoastră în urma unui malpraxis medical, nu ezitați să ne contactați!
Comments